Ønsker du at få det maksimale ud af din træning, så overvej et rygestop. Læs vores guide.

[lwptoc]

Hvordan påvirker tobakken din træning?

Hvis du læser denne artikel “Rygning og Træning”, så er du desværre nok en af dem, der stadigvæk finder på grunde og undskyldninger til, hvorfor du skal blive ved med at ryge og træne på samme tid. Du overbeviser nok også dig selv om, at rygning er ikke så slemt, som de andre får det til at lyde.

Faktisk så har jeg været i samme situation engang. Efter en hård træning stod jeg og forurenede min krop med cigaret røgen. Jeg prøvede at surfe blandt sport forums som, bodybuilding.dk og bodybuildning.com i håb om at finde bekræftelsen på, at rygning skader ikke ens træning. Eftersom jeg indså, at sporten er en kæmpe stor del af mit liv, blev jeg mere og mere overbevidst om at cigaretterne ikke gav større muskler eller hjalp på kondien. Tanken om at cigaretterne reducerede min sportslige præsentation, min ydeevne og ødelagde min krops celler, var grundstene til mit rygestop.

Rygning og Træning: Tobaks indvirkning på ydeevnen

Rygning nedsætter ens sportslige præsentation gennem de irreversible åndedrætsorganer: Det betyder, at man ikke kan holde til at træne i lige så lang tid, som en ikke-rygere kan. På samme tid forstyrres ens trænings motivation og fokus af rygetrangen og trænings kvalitet nedsættes. Rygning har en tydelig virkning på respiration, øger luftvejs modstand og dermed reducere iltoptagelsen i blodet.

Dette spiller ofte en afgørende rolle, om man kan gennemføre alle reps i ens sæt, eller om man er i stand til at tage en ekstra halv times cardio efter styrketræning. Rygning reducerer sandsynligheden for at disse ting lykkes.  Rygning sinker ens lungefunktion og reducerer lunge vækst, efterlader rygeren bogstaveligt gispende efter luft, når de har brug for det mest.

Lungekræft

Læs også “Rygestop symptomer”. 

Derfor kan du ikke præstere optimalt

  • Hjerteslags rytmen hos en ryger er i gennemsnit ca. 30 % hurtigere end hos en ikke-ryger: Rygning tvinger ens krop til at bruge mere energi i form af hjerteslag. Forhastelige hjerterytmen skyldes af nikotin, det vanedannende stof i cigaretterne.  Dette følges med stigende puls og blodtryk, paradoksalt nok, nedsætter rygning blodcirkulation gennem blodkarrene som resulterer i reduceret ydeevnen.
  • Rygere producere slim mere end dobbelt så ofte, som ikke-rygere gør. Slimet hober sig op i luftvejene, og nedsætter vejrtrækning. Dette skyldes, at rygning forårsager kronisk hævelse af slimhinderne. Derfor bør du skille dig fra smøgerne for som sagt rygning og træning går bare ikke hånd i hånd sammen!
  • Rygning reducerer ilt tilgængelighed til musklerne under træning: Kulilte i tobaksrøg har en højere affinitet til hæmoglobin (et ilttransporterende molekyle i blodet), end ilt. Rygning opfordrer derfor at udskifte ilt med kulilte, og forårsager iltsvind og en tilsvarende reduktion i ydeevne.
  • Carbonmonoxid har en dobbelt negativ virkning, at den reducerer mængden af oxygen absorberes i blodet fra lungerne, og mængden, der absorberes ind i musklerne fra blodet. Ilt er vigtigt for driften af ​​alle energisystemer i kroppen, så enhver mekanisme, som forstyrrer ilt transport og optagelse forstyrrer energiproduktion, og dermed nedsætter sportslige præstationer.
  • Tjære fra cigaretrøgen tilføjer modstand i rygerens og passiv rygnings ofrer luftveje. Tjære tilstopper lungerne, hvilket reducerer elasticitet i luftsække og resulterer i absorption på mindre ilt ind i blodbanen.
  • Tar, påvirker også lungernes udrensnings mekanisme, så de forurenende stoffer forbliver i bronkierne og lungerne. Øget slim dannelse og hoste, og beskadigelse af cilia(små hår, som holder lungerne rene).
  • Fald i maksimal iltoptagelse … Selvom motion kan øge maksimal iltoptagelse med op til 20 %, kan rygning reducere denne effekt med op til 10 %.

Nu ved du hvorfor rygning og træning ikke hænger sammen, mon det ikke er tid til at du træffer valget?