Rygning og kræft

Takket været mange års forskning, er sammenhængen mellem rygning og kræft nu mere tydelig end nogensinde før. Rygning er langt den største årsag til kræft i verden. Lungekræft forårsaget af rygning er grunden til, at ca. 4000 personer i Danmark får lungekræft om året, hvor kun 5 % af dem der bliver helbredet. Rygning er årsagen til hvert 3. kræftdødsfald i Danmark.

Hvad er kræft?

Kræft er en betegnelse for sygdomme, hvor de unormale celler deler sig ukontrolleret, og invadere de andre sunde celler og vævet i kroppen. Kræft er ikke kun én enkelt sygdom, men mange sygdomme. Der findes mere end 100 forskellige typer af kræft. De fleste kræftformer er opkaldt efter det organ eller det celle-type, hvor kræften starter – for eksempel kræft der begynder i tyktarmen kaldes for tyktarmskræft, kræft, som starter i lungerne kaldes for lungekræft.

Kræft skader kroppen, idet de beskadigede celler deler sig ukontrolleret, og danner klumper eller i stor omfang væv, som bliver kaldt for tumorer (neoplasma). Der findes to slags tumorer. Tumorer der forbliver på ét sted, og ikke spreder sig, bliver kaldt for de “godartede tumorer”. Dem der spreder sig er de “Ondartede tumorer”, og er de farligste af dem. De spreder sig til andre dele af kroppen, enten gennem blodbanerne eller lymfesystemet. Tumorer kan vokse og forstyrre fordøjelsessystemet, nerver og kredsløbssystemet, og de kan frigive hormoner, der kan påvirke kroppens funktion.

Rygning og kræft: Hvilke kræftformer er forårsaget af rygning?

Rygning forårsager lungekræft i flere end fire ud af fem tilfælde. Lungekræft har en af ​​de laveste overlevelsesrater sammenlignet med alle andre kræftformer og er den mest almindelige årsag til kræftdødsfald i Danmark. Den gode nyhed er, at de fleste af disse dødsfald kan undgås ved at kvitte smøgerne i god tid.

Rygning øger også risikoen for en række andre kræftformer, herunder kræft i munden, strubehovedet, svælg (øvre hals), næse og bihuler, spiserøret, lever, bugspytkirtel, mave, nyre, blære, hals og tarm samt én type af ovariekræft og visse typer af leukæmi. Der er også tegn på, at rygning kan øge risikoen for brystkræft.

Ikke alle rygere får kræft. Hvorfor?

Du kender måske eller har hørt om nogen, der har røget hele deres liv, og levede i en moden alder. Eller måske kender du nogen, der aldrig har røget, men fik kræft alligevel. Betyder det så at rygning og kræft ikke hænger sammen?

Overhovedet ikke. Mange års forskning har vist, at rygning forårsager kræft. Men det betyder ikke, at alle rygere med 100 % sikkerhed vil få kræft, eller at alle ikke-rygere ikke vil. Det betyder, at rygning øger risikoen for denne slags sygdomme. Rygere er i gennemsnit langt mere tilbøjelige til at få kræft end ikke-rygere.

Andre tilfælde, end rygning og kræft, kunne være indtagelsen af sukkerholdige fødevarer som en årsag til huller i tænderne. Dette betyder ikke, at alle børn der spiser sukkerholdige føddevarer vil ende op med ødelagte tænder. Det betyder, at i gennemsnit, børn der spiser masser af sukkerholdige fødevarer er mere tilbøjelig til at udvikle huller i tænderne, end dem der undgår disse fødevarer.

Faktum er, at halvdelen af ​​alle rygere i sidste ende dør af kræft eller andre ryger-relaterede sygdomme. En fjerdedel af rygerne dør som midaldrende mellem 35 og 69.

Hvordan forårsager rygning kræft?

Tobaksrøg indeholder mere end 70 forskellige kræftfremkaldende stoffer. Når du inhalerer røgen, gør disse kemikalier sin vej til dine lunger og spreder sig rundt i resten af ​​kroppen.

Læs også ”Hvad indeholder en cigaret?”.

Forskere har vist, at disse kemikalier kan beskadige DNA og ændre vigtige gener i kroppen. Dette forårsager kræft ved at få dine celler til at vokse og formere sig ud af rammerne.

Rygestop gør en forskel

Takket være forskning, sundhedskampagner og nye love, er antallet af rygere i Danmark markant faldende gennem de sidste 50 år. Der er dog stadigvæk en lang vej at gå i kampen mod rygning og kræft. Lungekræft er stadig den næstmest almindelige form for kræft i Danmark, og dræber omkring 3500 mennesker hvert år.

Hvis du er en ryger, så er rygestop den bedste gave du kan give dig selv. Der findes mange forskellige rygestop teknikker og metoder, som kan hjælpe dig med at kvitte cigaretterne. Dem kan du læse om under vores ”Metoder” og ”Råd og vejledning” kategori.

Hvis du har allerede prøvet at kvitte smøgerne før, men desværre var dit rygestop ikke succesfuldt, så anbefaler vi, at du snupper et kig på de gratis rygestopkursus, som tilbydes rundt omkring i landet. Du kan se en oversigt over disse under vores ”Rygestopkursus” side.

http://www.cancer.dk/fagfolk/forebyggelse/rygning/fakta+rygning/rygernes_sygdomme/rygning+og+kraeft/

http://www.cancer.dk/Hjaelp+viden/fakta+om+kraeft/aarsager+til+kraeft/veldokumenteret+aarsag/rygning/

http://www.cancerresearchuk.org/cancer-info/healthyliving/smokingandtobacco/

http://www.dst.dk/da/Statistik/emner/doedsfald-og-middellevetid/doedsfald.aspx[/vc_toggle][/vc_column][/vc_row]

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *