Bliv klogere på lungekræft, se vores guide med links nedenunder:

[lwptoc]

Lungekræft

Lungekræft er den ukontrollerede vækst af de unormale celler i lungerne. Normalt består vores lungevæv af celler, som er programmeret til at skabe selve lungerne i en bestemt form, størrelse og funktion. Når kræft opstår, dannes cellerne ukontrolleret. Ukontrolleret vækst kan skabe tumorer i lungerne, som kan tilstoppe dem. Når det sker, mister lungerne deres evne til at fungere. På grund af den store størrelse af lungerne, så kan kræften faktisk vokse i mange år, uden at blive opdagede og uden at forårsage mistanke.

Læs også “Rygning og kræft: Hvad er kræft?”.

Der findes to hovedtyper af lungekræft. Hver type af lungekræft vokser og breder sig på vær sin måde og derfor bliver de også behandlet forskelligt.

Ikke-småcellet lungekræft
Dette er den mest almindelige form for lungekræft. Denne spredes normalt langsommere end andre lungekræft. Der er tre hovedtyper af ikke-småcellet lungecancer:

 • Pladecellekræft
 • Adenocarcinom
 • Storcellet carcinom

Småcellet lungekræft
Er en mindre almindelige form for lungekræft, som spreder sig hurtigere end ikke-småcellet lungekræft. Der er tre store typer af småcellet lungekræft:

 • Småcellet
 • Blandet småcellet / storcellet
 • Kombineret småcellet carcinom

Udover disse findes der også andre former for lungekræft.

Lungekræft Symptomer

Lungekræft er en meget alvorlige sygedom, som er utroligt vanskeligt at helbrede. Kræft symptomer varier meget og afhænger af, hvor kræften er placeret, hvor det har spredt sig til, og hvor store tumorer er. Det kan tage flere år før Lungekræft symptomer viser sig, som regel viser disse frem sig, når sygdommen er i et fremskredent stadie.

Mange symptomer på lungekræft påvirker brystet og luftveje. Heriblandt:

 • Hosten, som forbliver og ikke går væk, og bliver værre med tiden
 • Brystsmerter, der ikke går væk
 • Hoste blod op, eller blod i spyttet
 • Åndedrætsbesvær
 • Hvæset
 • Mistede stemme (hæshed)
 • Kronisk lungebetændelse eller bronkitis
 • Hævet hals og ansigt
 • Misstede appetit, vægttab uden forsøg
 • Træthedsfølelse

Hvis lungekræft spreder sig, eller metastaserer, kan der forekomme yderligere symptomer. De almindelige er hævede eller forstørrede lymfeknuder. Hvis kræften spreder sig til hjernen, kan patienter opleve svimmelhed, hovedpine eller kramper. Desuden kan leveren blive udvidet og forårsage gulsot, og knoglerne kan gøre ondt, skørt og brudt. Det er også muligt, at kræften kan inficere binyrerne, og medfører ændringer i hormon niveauet.

Disse nævnte symptomer kan indikere lungekræft, dog kan det også være noget helt andet. Hvis du har nogle af de følgende symptomer, bør du komme forbi din læge og få det undersøgt nærmere. Lægen kan med sikkerhed sige, hvad der forårsager symptomerne, og hvordan de skal behandles.

Lungekræft overlevelse

Ifølge Verdens Helbreds Organisation (WHO), er der 7.600.000 dødsfald på verdensplan hvert år som følge af kræft, kræft udgør 13 % af alle dødsfald på verdensplan. Som det ses nedenfor, er lungekræft langt den mest forekommende.

Samlet dødsfald på verdensplan, forårsaget af kræft hvert år:

 • Lungekræft – 1.370.000 dødsfald
 • Mavekræft – 736.000 dødsfald
 • Leverkræft – 695.000 dødsfald
 • Kolorektal kræft – 608.000 dødsfald
 • Brystkræft – 458.000 dødsfald
 • Livmoderhalskræft – 275.000 dødsfald

Ifølge Kræftens Bekæmpelsen i Danmark registreres omkring 4000 nye lungekræft tilfælde årligt og forårsager de fleste kræftdødsfald. Det skyldes i stor grad, at lungekræft er meget vanskelige at helbrede, hvor der er ca. kun 5 procent som helbredes.

Hvad forårsager lungekræft?

Rygning

Forekomsten af lungekræft hænger tydeligt sammen med cigaretrygning. 90 % af lungekræfttilfælde skyldes af tobak rygning.

Passiv rygning

Passiv rygning eller indånding af sekundære tobaksrøg fra andre rygere, er også en etableret risikofaktor for udvikling af lungekræft. Forskning har vist, at ikke-rygere der bor sammen med en ryger, har ca. 24 % øget risikoen for udvikling af lungekræft sammenlignet med andre ikke-rygere.

Asbestfibre

Asbest fibre er silikat fibre, der kan forblive i lungevævet i en menneskealderen efter udsættelsen for asbest. I ældre dage var arbejdspladserne en almindelig kilde til eksponering for asbestfibre, som asbest blev bredt anvendt som varme-og lydisolerings middel. I dag er asbest forbudt, dog findes det stadigvæk asbest i de ældre bygninger og andre steder.

Cigaretrygning øger drastisk risikoen for at udvikle en asbest-relateret lungekræft hos arbejdere udsat for asbest. Udover lungekræft øger asbest også risikoen for andre kræftformer såsom strubekræft, æggestokkræft og bughindekræft. Asbest arbejdstagere, der ikke ryger har en femdobbelt større risiko for at udvikle lungekræft end ikke-rygere, men asbest arbejdstagere, der ryger har en risiko, der er halvtreds-til halvfems gange større end ikke-rygere.

Luftforurening

Luftforurening fra køretøjer, industri og kraftværker, kan øge risikoen for at udvikle lungekræft hos eksponerede personer. Op til 1% af lungekræft dødsfald kan henføres til luftforurening. Eksperter mener, at langvarig udsættelse for stærkt luftforurening kan bære en risiko, der svarer til passiv rygning for udvikling af lungekræft.

Familie arvet gener

Mens størstedelen af lungekræft er forbundet med rygning, faktum, at ikke alle rygere ender med at udvikle lungekræft, tyder på at der er andre faktorer som spiller ind. Individuelle genetiske modtageligheder, kan spille en rolle i den årsagssammenhængende lungekræft. Talrige undersøgelser har vist, at lungekræft er mere tilbøjelige til at forekomme hos både ryger og ikke-ryger pårørende, der har haft lungekræft end i den almindelige befolkning. Nyere forskning har lokaliseret et område på den lange (q) arm af menneske kromosom nummer 6, som formodes at indeholde et gen, som giver en øget følsomhed over for udviklingen af ​​lungekræft hos rygere.

Radon gas

Radon er en naturlig, kemisk inert gas, som er et naturligt henfald fra uran og findes i jorden under os. Det henfalder, og danner produkter, der udsender en form for ioniserende stråling. Ifølge Kræftens Bekæmpelsen er radon gas den næst væsentligste årsag til lungekræft efter rygning i Danmark. Den forsager omkring 300 nye lungekræfttilfælde hvert år.

Behandling af Lungekræft

Der findes forskellige behandlingsformer, når man taler om behandling af lungekræft. Det kan være en operation, strålebehandling, kemoterapi og anden form for medicinsk behandling. I nogle tilfælde kombinere man disse behandlingsformer med hinanden.

Det er svært at sige, hvilken behandling en lungekræft patient skal igennem. Derfor påtages der flere forskellige undersøgelser. Ved hjælp af disse, bliver der stillet diagnoses for patientens tilstand, celletypen for kræften og udbredelsen af kræften i kroppen.

lungekræft behandling

Småcellet lungekræft behandles med kemoterapi, kombineret med strålebehandling. Ikke småcellet lungekræft behandles anderledes. Hvis kræftsvulsten ikke har bredt sig for meget, kan den opereres. Lungekræft kan brede sig til andre organer i kroppen såsom, knogler, binyrer, og hjerne. Hvis kræften er allerede udbredt i kroppen, forlænger man livet med kemoterapi, biologisk behandling, eventuelt stråling behandling.

Hvordan undgår man lungekræft?

Rygning og passiv rygning er de mest forekommende grunde til lungekræft. Et rygestop vil være den vigtigste foranstaltning, da du kan nedsætte risikoen for lungekræft forekomsten. Der findes en række produkter, som kan være behjælpelig i et rygestop såsom nikotin tyggegummi, nikotin spray, nikotin inhalator, eller elektronisk cigaret. Minimering udsættelse for passiv rygning også er en effektiv forebyggende foranstaltning.

Udførelsen af “radon” test i hjemmet kunne være en ide, eftersom som der ifølge Kræften bekæmpelsen i Danmark er der 350.000 boliger der har forhøjet radongrænseværdier.

Metoder, der tillader tidlig påvisning af kræft, såsom den spiralformede lavdosis CT-scanning, kan også være af værdi i identifikation af små kræftformer, der kan helbredes ved kirurgisk rejektion og forhindret i at blive udbredt, uhelbredelig, metastatisk kræft.

Kilder

http://www.cancer.dk/Hjaelp+viden/kraeftformer/kraeftsygdomme/lunge/statistik+lungekraeft/

http://www.cancer.dk/forebyg/miljoe/Paa+arbejdet/Asbest/

http://www.lung.ca/diseases-maladies/cancer-cancer/what-quoi/index_e.php

http://www.medicinenet.com/lung_cancer/page6.htm#what_is_the_treatment_for_lung_cancer

http://www.medicalnewstoday.com/info/lung-cancer/

http://www.radonfri.dk/da/om-radon/radon-og-kraeft.html